Deprecated: strpos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/sites/web/crocokidsorg/subsites/crocokids.org/libraries/src/Filesystem/Folder.php on line 259
Marije

Voor de genezing van Crohn en colitis ulcerosa bij kinderen

Marije

Marije is 12 jaar oud en heeft colitis ulcerosa. Bij haar thuis in Groot Ammers is het een gezellige drukte. Ze woont samen met haar ouders, haar grote zus, een jonger zusje en een broertje. Ze hadden vroeger thuis ook nog een cavia en een konijn. Nu hebben ze alleen nog maar twee vissen, wat ook een stuk rustiger is.

Foto4Brugklas
Marije is net begonnen in de brugklas. Elke dag moet ze een heel eind fietsen naar school: namelijk wel 18 kilometer heen en terug. Gelukkig is Marije een heel sportief persoon en kost het haar niet al te veel moeite. De dokter zegt bovendien dat bewegen ook goed voor haar is. Op school vindt Marije aardrijkskunde maar een saai vak. Dit in tegenstelling tot project & oriëntatie, dat vindt ze wel heel leuk. Voor dit vak leer je allemaal leuke dingen zoals toneelstukjes opvoeren en het ontwerpen van kleding.
Marije is een echte doorzetter, als ze iets echt wilt gaat ze er helemaal voor. Ze heeft door deze houding ook de coopertest op school gehaald. Hoewel Marije wel elke dag fietst is ze soms toch wel wat moe. Vroeger deed ze ook nog aan turnen en volleybal maar daar is ze mee gestopt toen ze last begon te krijgen van haar darmen en zich moe begon te voelen. Nu speelt ze alleen nog de piano. Sinds kort is er wel een tennisbaan geopend in het dorp dus misschien gaat ze binnenkort wel beginnen met tennissen.

Last
Toen Marije in groep 5 zat kreeg ze voor het eerst last van haar colitis ulcerosa. Ze werd erg moe en ondanks dat ging ze zoveel mogelijk naar school. Toch moest ze bij elkaar opgeteld best veel missen.. Doordat ze zoveel lessen had gemist moest ze in groep 6 extra hard werken om te zorgen dat ze niet bleef zitten. Met veel doorzetten kon ze met haar klasgenoten mee naar groep 7. Na die periode heeft ze twee jaar lang geen last gehad van haar colitis ulcerosa totdat de symptomen in groep 7 weer terugkwamen.
Ziekenhuis
Marije heeft in het ziekenhuis gelegen toen ze zo ziek was. In het ziekenhuis zijn verschillende soorten onderzoeken gedaan. Het vervelendste is dat ze voor het onderzoek een slang in je neus stoppen. Haar verpleegster was een bekende en dat was wel heel prettig. Het is toch wel fijn dat je iemand kent die alle onderzoeken met je doet. Andere leukere dingen aan ziek zijn was al het bezoek, de cadeautjes en de kaarten. Marije heeft alle kaarten in plakboeken geplakt en liggen in haar kamer.

Groot
Op dit moment voelt Marije zich helemaal niet ziek en ze hoopt ergens dat ze er in de toekomst overheen groeit, wat bij haar vader namelijk ook is gebeurd. Helaas gebeurt dit maar heel weinig. Nu wordt Marije nog elk half jaar onderzocht. Ze moet elke dag 6 pillen slikken maar verder gaat het dus hartstikke goed. Als Marije groot is wil ze dokter of zuster worden voor kinderen die ook colitis ulcerosa hebben. Omdat ze het ook zelf heeft meegemaakt weet zij hoe deze kinderen zich voelen.

Eten
Marije hoeft zelfs geen speciaal dieet te volgen. Ze kan alles eten maar het is wel elke dag anders hoe het eten bij haar valt. Haar lievelingseten is friet. Ook worstenbroodjes vindt ze erg lekker en in de vakantie maakt ze ze regelmatig zelf. Alleen met boterkoek moet ze wat opletten want van roomboter doet haar buik pijn.