Deprecated: strpos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/sites/web/crocokidsorg/subsites/crocokids.org/libraries/src/Filesystem/Folder.php on line 259
Thomas

Voor de genezing van Crohn en colitis ulcerosa bij kinderen

Thomas

Dit is Thomas en hij is 11 jaar. Samen met zijn ouders en zijn kleine broertje woont hij in Alblasserdam. Vanuit zijn huis kan hij de molens van de Kinderdijk zien liggen.

School
Hij zit in groep acht van de basisschool. Dit jaar zit hij in de laatste klas van de basisschool en daardoor gaan ze allemaal leuke dingen doen. Over een tijdje moet hij gaan oefenen voor de afscheidsmusical en hij heeft nog het kamp in het verschiet. Tijdens het kamp gaan ze allemaal leuke dingen doen, onder andere een bezoek brengen aan de Efteling. Op school vindt Thomas biologie wel leuk. Dit zit ook in zijn familie, met een moeder biologie TOA (Technisch Onderwijs Assistent). Hij houdt erg van planten en dieren en heeft hier verschillende boeken over. Zo zoekt hij vaak in zijn vogelboek op wat voor vogel er voorbij vliegt. Verder maakt hij ook graag foto's van dieren en planten met het fototoestel wat hij voor zijn verjaardag heeft gehad.

Sportief
Thomas is trouwens ook erg sportief. Naast gym op school ging hij ook nog een keer in de week extra naar gymles. Misschien vindt Thomas het skiën misschien nog wel de stoerste sport. In de winter doet hij dat in de sneeuw, de rest van het jaar op de borstelbaan. Behalve gewoon skiën kan Thomas ook nog allemaal trucjes. Hij heeft namelijk speciale freestyle-skies. Thomas moet het even wat rustiger aan doen sinds ze er een paar maanden geleden achter zijn gekomen dat hij de ziekte van Crohn heeft. Hij wacht nog even met sporten.
Zomervakantie
In de zomervakantie kwamen ze erachter dat Thomas de ziekte van Crohn had. Hij had al wat langer last van diarree en overgeven. Verder was hij wat vaker moe en ook wat afgevallen. De dokters stelden heel snel de diagnose van de ziekte van Crohn. De vakantie naar Frankrijk kon niet doorgaan, doordat hij ziek werd. In plaats daarvan heeft Thomas samen met zijn broertje gekampeerd in de woonkamer. Het fijne aan kamperen in huis is dat je niet op een luchtbed hoeft te slapen, maar dat je gewoon je eigen matras in de tent kunt leggen.

ZiekenhuisFoto3
In de vakantie heeft hij in twee verschillende ziekenhuizen gelegen. Gelukkig hoefde hij niet zo heel lang te blijven. In het ziekenhuis liggen heeft zowel leuke als minder leuke kanten. Minder leuk zijn de onderzoeken, deze waren vervelend. Wat wel leuk was in dat hij heel veel kaarten heeft gehad toen hij in het ziekenhuis lag. Ook heeft hij een hele bijzondere ontdekking gedaan: hij heeft namelijk in het ziekenhuis een zwarte goudvis gezien. Thuis heeft Thomas ook vissen en deze zwemmen in warm water. Ze zijn al wat ouder en als deze dood zijn, kan het aquarium met koud water worden gevuld en dan gaan ze die bijzondere zwarte goudvis kopen.

Eten
Wat ook soms wel vervelend is aan de ziekte van Crohn hebben is dat je toch een beetje moet opletten met wat je eet. Voordat Thomas naar het ziekenhuis ging, heeft hij op de laatste avond frietjes en kaaschips gegeten omdat hij die zo lekker vindt. Daarna heeft hij eerst een tijdje sondevoeding gehad. Toen de school weer begon, moest hij daarmee nog 3,5 week naar school. Sommige vriendjes hadden dit al gezien toen ze in de zomervakantie op bezoek kwamen en de andere kinderen uit zijn klas kon hij gelijk vertellen over de ziekte van Crohn. Nu hoeft hij geen sondevoeding meer, maar in de ochtend heeft hij nog wel een speciaal pakje met drinken. Hierin zitten allemaal belangrijke voedingsstoffen. De chocolade en banaan smaak is best lekker, maar het drankje met sinaasappelsmaak vindt hij maar niks. Volgens Thomas smaakt het een beetje naar overgeef. Gelukkig kan hij 's middags en 's avonds wel gewoon eten. Hij let dan op dat het eten niet te vet is en knoflook en hete sauzen kan ook niet meer. Taco's (één van zijn favoriete gerechten) mag hij gelukkig wel weer eten.