Deprecated: strpos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/sites/web/crocokidsorg/subsites/crocokids.org/libraries/src/Filesystem/Folder.php on line 259
Huub

Voor de genezing van Crohn en colitis ulcerosa bij kinderen

Huub

Huub is 13 jaar en heeft de ziekte van Crohn. Huub woont in Delft met zijn ouders en zijn oudere zus. Doordeweeks hebben ze soms bezoek van een oppaskindje en dat vindt Huub wel gezellig.

School
Huub is dit jaar begonnen met de brugklas. Zijn school zit in Zoetermeer. Dat is misschien wat verder weg van huis, maar zijn ouders en hij vonden het belangrijk dat de school er ook rekening mee houdt dat hij een chronische ziekte heeft. Op school werken alle kinderen met een eigen laptop. Als Huub dan ziek thuis is kan hij gewoon inloggen om zijn werk te maken. Op school heeft hij niet zoveel last van Crohn, misschien is dat wel omdat hij daar
minder eet. Hierdoor kan hij wel lekker gymen op school, dat vindt hij het leukste vak.

Foto1

Voetbal
Huub is sowieso wel sportief. Zijn grote hobby is voetbal en hij speelt en traint bij Concordia. Het is moeilijk tezeggen wat zijn favoriete plek in het veld is, het is leuk om een doelpunt te scoren (dus in de aanval), maar ook leuk om er één tegen te houden (dus te verdedigen). Wel merkt Huub dat door de ziekte van Crohn zijn conditie wat minder goed is geworden. Hij is wat sneller buiten adem.
Naast zelf spelen vindt hij het ook leuk om voetbal te kijken en samen met zijn vader gaat hij ook regelmatig naar Ajax. Soms speelt Ajax doordeweeks weleens een wedstrijd tegen een Europese club, Huub kijkt dit dan op de televisie. Jammer genoeg kan hij niet altijd de wedstrijd afkijken, vaak is hij rond negen uur wel wat moe en stort hij in.
Als hij later groot is wil hij scheidsrechter worden. Hier kan je nooit vroeg genoeg mee beginnen en daarom gaat hij binnenkort zijn scheidsrechtersdiploma al halen bij zijn eigen voetbalclub.

Crohn
In de zomer toen Huub 11 werd begon hij voor het eerst last te krijgen van de ziekte van Crohn. Zijn klachten begonnen met wat vaker naar het toilet moeten en sneller moe zijn. Hij had ook vaak last van pijnlijke gewrichten en viel aanzienlijk af. Toen was er ook de Mexicaanse griep en dachten ze daar aan, maar uiteindelijk is er via de kinderarts de diagnose van de ziekte van Crohn gesteld.
De ziekte gaat een beetje met ups and downs. Het is nog steeds zoeken naar wat werkt op medicatiegebied. Nu is hij gestopt met medicijnen vanwege bijwerkingen. Hij heeft ook een periode eens in de 6 weken een infuus gekregen met een ander medicijn maar dat hielp ook niet. Nu krijgt hij eens in de 2 weken een injectie. Die injecties zijn behoorlijk pijnlijk, het voelt als een wespensteek. Gelukkig is zijn moeder erbij en kan hij in haar hand knijpen als het pijn doet. Soms moet hij een endoscopie, gelukkig ben je helemaal verdoofd en merkt hij er niets van.

Eten
Sommige mensen die de ziekte van Crohn hebben kunnen bijna niets meer eten. De artsen hebben in het begin een voedingstherapie bij Huub geprobeerd. Hij mocht niets eten en kreeg via een sonde speciaal vloeibaar eten. Op dit moment volgt hij geen dieet. Eigenlijk kan Huub best veel eten. Alleen vroeger at hij wat meer knoflook, nu doet hij dit niet meer. Ook te hete sauzen slaat liever hij over. Snoepen kan hij zonder problemen en ook de andijviestampot van zijn moeder, zijn lievelingseten, gaat er goed in.

Update
Ondanks alle medicatie die Huub kreeg voorgeschreven ging het niet goed met hem. Hij kreeg de ontsteking niet onder controle en er is een stuk ontstoken darm van 30 cm bij hem verwijderd. Het was een zware operatie maar gelukkig gaat het nu wel beter met Huub. Hij heeft meer energie en Huub heeft weer zin om dingen te gaan doen: hij kan weer gewoon naar school gaan. De laatste maanden kon Huub door zijn ziekte niet meer voetballen. Het was dus tot de operatie geen leuk voetbalseizoen voor Huub. Zes weken na de operatie is hij langzaam weer met voetballen begonnen en momenteel traint hij weer met zijn team mee. Huub wil zelfs weer wedstrijden gaan spelen!